Familieopstelling

In het leven lijken sommige dingen telkens weer terug te komen, we noemen dit ook wel terugkerende patronen. Soms lijken ze prettig, vaker zitten ze ons in de weg. Waarom is dit zo? Waarom ervaar of voel je dit (soms) als een blokkade? Vanuit je hoofd kun en wil je dit overanalyseren en begrijpen. Echter hoef je niet altijd alles te begrijpen, je mag het voelen.

Blokkades  die je ervaart kunnen (on)bewust al heel lang bij je zijn. Soms weet je niet eens meer wanneer je deze voor het eerst hebt ervaren. Een manier om erbij te komen is dit bewust te gaan doorvoelen tijdens een opstelling. Voelen in je lijf, contact maken met je innerlijke zelf en jouw systeem van herkomst.

Wat is een opstelling?

Een opstelling is een ruimtelijke weergave van een systeem, bijvoorbeeld van je familie of organisatie waarin je werkt .  De relaties en dynamieken binnen een systeem worden in kaart gebracht door middel van representanten die voor de verschillende familieleden, thema’s en of elementen van jouw systeem staan. Tijdens een opstelling gaan we ‘systemisch kijken’ waar jouw vraag mee verbonden is.

Hoe ziet een individuele opstelling sessie eruit?

Tijdens een 1-op-1 sessie maak ik gebruik van vloerankers. De vloerankers representeren de personen of elementen die de persoonlijke vraag van de vraagsteller raken.

Je zult zelf op elke plek komen te staan en ervaren en voelen in je lichaam hoe het op die plek is. Stap voor stap openen we het systemische veld en volgen we de beweging die   tijdens jouw opstelling zichtbaar en voelbaar mag worden. Het onzichtbare vanuit jouw systemische vraag  kan zichtbaar worden in een opstelling door middel van representanten/ vloerankers. Op deze manier wordt het onbewuste bewust en kun je daar in het dagelijks leven naar handelen.

Wat levert een opstelling op?

Er ontstaan nieuwe bewuste inzichten over bepaalde patronen. Niet direct zichtbare verhoudingen en knelpunten tussen jou en een persoon of personen (familie, je partner, je werk) worden duidelijk. Je gaat doorvoelen en inzien wat er tot nu toe verborgen of geblokkeerd is in jouw systeem. Dit geeft een andere kijk op de oorzaken van bepaalde emoties of gedrag. Je voelt je misschien opgelucht, rustiger, dingen gaan de komende tijd uitwerken en je gaat veranderingen ervaren. Een opstelling kan nog lang doorwerken, weken of soms maanden.

Vaak hebben opstellingen in de eerste dagen invloed op je lichamelijk en emotioneel welbevinden. Je kunt bijvoorbeeld heel moe en of emotioneel zijn.

Wanneer een opstelling? 

  • je loopt vast in je leven, je hebt van steeds terugkerende negatieve patronen en of gedragingen
  • je hebt situaties in je leven die je moeilijk vindt om aan te gaan, denk aan gezins- en of relatieproblemen
  • je loopt vaak tegen problemen aan op jouw werk
  • je kunt met bepaalde mensen niet goed opschieten, je voelt misschien je vaak te afhankelijk van iemand of is iemand te afhankelijk van jou
  • je ervaart diepgewortelde gevoelens van alleen zijn, onzekerheid, onrust, zwaarte, angst.

Merk je na het lezen dat een opstelling iets voor jou is? Laat het ons weten. We kunnen dan een gratis intake doen en de mogelijkheden bespreken. En je kunt natuurlijk ook meteen een sessie boeken. 

 

Copyright © House of Inner Journey | KvK68130511